Paaseieren, natuurlijk geverfd. ..DIY

Paaseieren, natuurlijk geverfd

Een DIY over natuurlijk geverfde eieren, voor pasen of andere momenten.

Eieren kleuren is altijd leuk, zeker met speciale motieven en uitgespaarde afbeeldingen.
Het keuren met natuurlijke kleurstoffen geeft speciale en diverse effecten, ook qua intensiteit.
Weet je wat het mooiste is, de natuurlijk geverfde eieren zijn juist zo fijn te vinden door de grotere kinderen 🙂

Rondom pasen en de lente kun je vele DIY vinden op internet, het is ook heel leuk om juist nu weer tot leven te komen.
Heel leuk om de lente tot leven te wekken, zeker ook samen met kinderen. Dit is ook een project wat je prima samen met kinderen kunt doen.

Pasen heeft in de loop van de tijd vele invullingen gehad, van het puur christelijke feest tot een verdwaalde paashaas met ADHD in een pretpark. Wij gaan hier thuis voor deels christelijke voor de lading, en deels voor de toon van de paashaas en het vruchtbare element wat kinderen zo aanspreekt. Zo kunnen jong en oud zich verbinden met het begin en het einde.
Het christelijke feest kennen de meesten wel. De stille week, as donderdag en hemelvaart als aankondiging voor …
Mocht je daar meer over willen lezen, zie het blog Pasen

Hieronder ga ik je uitleggen hoe het werkt.

Ingredienten

Natuurlijke materialen, fruit, groenten oid
evt kaasdoek, gaasdoek of oude hydrofielen.
Azijn

Hoeveel gebruik je

Per kopje water gebruik je het volgende:

  • 1 kop gehakte paarse kool = blauw op witte eieren, groen op bruine eieren
  • 1 kopje rode ui schillen = lavendel of rode eieren
  • 1 kopje gele ui schillen = oranje op witte eieren, roestig rood op bruine eieren
  • 1 kopje gesnipperde bieten = roze op witte eieren, kastanjebruin op bruine eieren
  • 2 eetlepels gemalen kurkuma = gele eieren

Per kop een lepel witte azijn.
Per kop is er voldoende kleurstof voor 3 eieren.

De hoeveelheid dompelingen en drogingen doen beter hun werk dan de intensiteit van de kleur.
Hiermee kunt u dus zeker spelen met het resultaat.

Aan de slag

Wat heb je verder nodig:

  • Steelpan met deksel
  • Witte schotel
  • Fijnmazige zeef
  • Een tweede pan of kom
  • Bakvorm, lege potjes
  • Keukenpapier

En NU!

  • Doe water in een pan met de gewenste kleurstof, breng het aan de kook.
    Laat 15 tot 30 min zachtjes koken.
  • druppel na 30 minuten een paar druppels op een wit bord om te zien of de gewenste kleur is bereikt.
    deze is goed als hij een paar tinten donkerder is als u wilt voor het ei.
  • Giet de vloeistof door een fijne zeef om eventuele onregelmatigheden te verwijderen.
  • Voeg een eetlepel azijn toe per kop kleurstof/groenten
  • Mocht je een patroon willen dan is nu het moment!
  • Leg bijv een blad op het ei, omwikkel het met kaasdoek of hydrofiel.
  • dompel de herdgekookte eieren inclusief schil onder in de vloeistof (oude jampotjes?)
    zorg dat de eieren ondergedompeld blijven en zet ze in de koelkast
  • Laat ze drogen
  • Mocht de kleur niet intens genoeg zijn, herhaal dit zo vaak je wil.
  • Wrijf het ei in met een natuurlijke olie ( Soja)? en behulp van keukendoek

Bewaar de eieren in de koelkast tot het moment van verstoppen.

 

Foto: Stephan Berger

 

 

 

 

Geef een reactie