1022505828473501

Sinterklaas cadeaus: prikkel de fantasie

Sinterklaas is in het land. Dat betekent cadeautjes voor baby en kind. Als we de reclamefolders moeten geloven dan kunnen onze kinderen dit jaar niet zonder alle mooie Sinterklaas cadeautjes die voor ze zijn bedacht op de ontwerp- en marketingafdeling. Het nieuwste elektronische prul? Wellicht is het een idee eens na te denken over waar kinderen echt iets aan hebben.

De doorsnee speelgoedwinkel

Stel je eens voor dat, zoals in sprookjes gebeurt, om klokslag 12 uur middernacht de inhoud van een doorsnee speelgoedwinkel zou gaan leven: grote monsters maken kasten onveilig, huilende baby’s roepen dat ze moeten plassen, zuchtende poppen bedienen de plastic magnetron en de paars-roze pony’s galopperen tussen reusachtige breedgewielde auto’s. De voetbalplaatjes van de supermarkt  spelen opeens hun spel.

Prikkel de fantasie met speelgoed

Is dit de wereld die wij voor onze kinderen gemaakt hebben? Waar komt dit vandaan en waartoe dient het? Oude verhalen worden vaak bevolkt door trollen, reuzen, heksen en andere figuren. Griezelige, bedreigende wezens die het echter niet verder brachten dan de beelden die tijdens het voorlezen werden opgeroepen. Beelden die konden veranderen, vervagen of meegroeien met de fantasie, maar die nooit als materie in handen terecht kwamen. Sommige dingen mogen wel gedacht worden maar naar mijn idee niet gemaakt. Zolang ze ongrijpbaar zijn kunnen wij er ons aan spiegelen. Krijgen we ze in handen dan is het beeld dat we zelf hadden opeens ‘ingevuld’. Er blijft niets over voor de fantasie.

Kies bewust

We zullen goed na moeten denken over de keuzes die we maken voor ons kinderen. Nadenken over het nut, de noodzaak en de herkomst van een product. Bovenal moeten we ons de vraag stellen of het goed is voor het kind. Wat geef je ze mee wanneer toegegeven wordt omdat het buurmeisje het product ook heeft? Dé valkuil van de moderne ouder is het om geen nee te durven zeggen.

In het goede spel en speelgoed zijn de elementen ‘denken’, ‘voelen’ en ‘willen’ aanwezig. Niet omdat ze bewust geoefend moeten worden, maar omdat dit tijdens het spelen als vanzelf gaat. Daarom is het belangrijk dat kinderen kunnen en mogen spelen met speelgoed dat inspireert. Aantrekkelijk speelgoed, mooi van vorm en kleur. Speelgoed dat mooi is vraagt om respect en zorg. Kinderen zien dit heel sterk en ontwikkelen via hun esthetisch gevoel respect voor de wereld.

Cadeautip

Mijn uitgangspunt tijdens het kiezen van speelgoed en Sinterklaas cadeaus is steeds weer of het goed is voor een kind, de herkomst van de gebruikte materialen en of je kleinkinderen er later ook nog mee kunnen spelen. Een goede mix van goedkopere en duurdere producten is hierin van belang: ik wil wel dat alle kinderen kunnen genieten van mooi speelgoed.

Met dank aan Els Blacquiere

Winkelwagen
De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2456 reviews.
Scroll naar boven