Maria Lichtmis – het laatste lichtfeest

Begin februari mogen we het laatste lichtfeest vieren, Maria Lichtmis. Dit feest is de wedergeboorte van het licht.

Imbolc, het Keltische jaarfeest en de christelijke invloeden

Als we terug in de tijd gaan, richting de tijd van de Germanen en de Kelten, vierden zij Imbolc.

Imbolc kan gezien worden als een van de belangrijkste jaarfeesten binnen de Keltische kalender, ook in de 21 eeuw wordt dit bijzondere feest nog steeds gevierd over de gehele wereld. Het Keltische jaarfeest werd in de vroegere tijden gezien als het moment dat de winter overging in de lente. Nieuwe kansen waren opkomst. Het was de tijd dat de aarde het zaad van gewassen weer kon ontvangen, maar ook dat het vee, met name de schapen gingen worpen. De lammeren stonden symbool voor de lente.

Imbolc heeft iets weg van het oud Ierse I mbolg, wat grof vertaald kan worden als “in de buik”.

In de tijd van de christelijke kerken werd om die reden het feest gekoppeld aan de moeder van Jezus, Maria. De christelijke gebruiken hebben gezorgd dat het jaarfeest een vaste datum heeft gekregen, namelijk 2 februari.  Vanuit het christendom wordt Maria Lichtmis gezien als de ‘Herdenking van de opdracht van de Heer in de Tempel’. In kerkelijk diensten wordt stil gestaan bij de geboorte van Jezus en de moeder van Maria. Dit wordt gevierd met vele kaarsen, vandaar de bijnaam Lichtmis.

Het laatste lichtfeest op de vrije school

Maria Lichtmis valt 40 dagen na kerst, het is daarmee het laatste lichtfeest uit de reeks welke is gestart met Sint Maarten. In de donkere tijden van de kerst zijn er heel wat kaarsen aangestoken om het licht en de warmte binnenshuis te halen. Kaarslicht wordt in de kersttijd gesymboliseerd met ons eigen innerlijk licht. Nu het natuurlijke licht rond februari weer langzaam terugkomt, worden de restjes kaarsvet verzameld en aangestoken in de ochtendgloren. Op deze manier geven we symbolisch het licht terug aan de aarde. Ons innerlijke licht kan de aarde weer in haar opnemen om nieuw leven te creëren en te laten uitkomen.

Op vrije scholen worden de lokalen anders ingericht, een nieuw seizoen is aan gebroken. Het wordt steeds langer weer dag en in de natuur beginnen nieuwe levenscylussen. In deze hoopvolle tijd van het jaar knutselen veel kinderen met natuurlijke materialen en worden witte gordijnen in klaslokalen opgehangen. Op 2 februari worden op sommige scholen kleine zelfgemaakte kaarsstompjes in een walnootdopje aangestoken. Hierbij wordt verwezen dat er geen extra (kaars)licht meer nodig is en dat de zon vaker en meer zal gaan schijnen.

Moeder Aarde op de seizoenstafel

De kerstperiode is voorbij gegaan, de kerststal maakt plaats voor heldere en winterse kleuren. Koning Winter heeft nog grote invloed, de kou is buiten nog steeds te merken. Soms is het zelfs aan het vriezen. Op de seizoenstafel staat rond deze maanden dan ook Koning Winter, zodra het warmer buiten wordt komt Vrouwtje Dooi en Moeder Aarde erbij. Als Moeder Aarde wordt neer gezet komen de bruin tinten langzaam terug. In dit bruin zit nieuw leven verstopt. Onder de grond worden de wortelkindertjes wakker geschut. Na Maria Lichtmis komen de wortelkindjes boven de grond. De eerste sneeuwklokjes laten weten dat het lente gaat worden.

Bekijk hier de zelfmaakpakketjes van Pippilotta, om jouw seizoenstafel compleet te maken.

Bekijk hier de mooiste kaarten voor op de seizoenstafel.

Mocht je vast lopen op het maken van jouw seizoensfiguren en de seizoenstafel, kom dan gezellig langs tijdens het open atelier. Hier vind je meer informatie. Wij heten je van harte welkom. Of mail ons via info@mijnhemeltje.nl

Tijd voor pannenkoeken!

Op 2 februari is het gebruikelijk om pannenkoeken te eten, vooral in Brabant en in België wordt deze traditie in ere gehouden. Het eten van pannenkoeken op deze dag heeft twee verschillende redenen:

Als eerste reden is dat tijdens de februari maand de werkzaamheden op het platteland veranderen, dit kon maar twee keer per jaar ( 2 februari en op 11 november (Sint Maarten)). In de oude tijden werd dit gevierd met het bereiden van een platte haardkoek. Nieuw personeel kon worden aangenomen, dus kon gezamenlijk de haardhoek worden gegegeten. De haardkoek is door de eeuwen heen vervangen door pannenkoeken.

De tweede reden is dat de vorm van de pannenkoek, die verwijst naar de zon en daarmee het licht. De kleur van de pannenkoeken komen overeen met de zon.

Er gaat zelfs een eeuwen oude traditie ten ronde dat als je pannenkoeken eet op 2 februari je een jaar vol voorspoed kan verwachten. Hoeveel pannenkoeken kun jij op?

Wij wensen je een mooie tijd met Maria Lichtmis!

 

je op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Winkelwagen
De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2474 reviews.
Scroll naar boven