Het zomerse Sint-Jansfeest

Midzomer

Sint Jan, ja die komt er an!

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar, ook wel midzomer genoemd. Op de vrije school wordt dit grootst gevierd op 24 juni, het feest van Sint Jan.

In de oude natuurreligies werd midzomer als een bijzonder moment ervaren. Het licht was teruggekeerd en daarmee het leven. In de natuur zie je dit mooi terug. Er zijn vele bloemen die groeien en bloeien en bomen staan vol in groen blad. Dit nodigt om naar buiten te gaan, in de zon te zitten en om bloemen kransen te maken. Met de midzomer is de zon op haar hoogste punt.

Johannes de Doper

Bij het opkomen van het Christendom werd het vieren van de midzomer gevormd naar het feest van Johannes de Doper. Johannes werd eerder geboren dan Jezus, op 24 juni. Hij doopte mensen tot christen in de rivier de Jordaan, waarbij hij de boodschap mee gaf om mensen tot inkeer te brengen. Ook Jesus heeft hij gedoopt. Vanaf dat moment wist hij dat Jesus de christelijke boodschap mocht brengen. Johannes deed een stap terug.

St. Jan is een andere naam voor Johannes. Sint Jan is de naam voor het jaarfeest van de zomer. Daarmee is deze dag de tegenpool van kerstnacht. Vanaf Sint Jan wordenbloemenkrans de dag langzaam aan korter, net zoals Johannes die zich terug trok. Vanaf Kerstmis worden de dagen weer langer, en gaat de zon geleidelijk aan weer schijnen.

Het buitenleven wordt gevierd

Met Sint Jan wordt in het vrijeschool onderwijs bewust stil gestaan aan de tijd van buiten zijn, vakantie te vieren en het innerlijke leven een kans te geven om zich te ontwikkelen. Dit innerlijke leven wordt gesymboliseerd met een mooi kampvuur. Door het springen over het vuur kon men ongeluk en ziekten overwinnen en hoe hoger de vlammen reikte hoe rijker de oogst.

Bij de vrijeschool wordt dit nog steeds gedaan. Op de 24e wordt een prachtig vuur ontstoken, het vuur wordt vreugdevol toegezongen en er wordt gedanst. Ook wordt er deze dag heerlijk buiten gepicknickt. Als het vuur zakt mogen de oudere kinderen van de zesde klas  over de warme gloed springen, een nieuwe toekomst te gemoed.

Bij dit vrolijke feest draagt men mooie handgemaakte bloemkransen, gemaakt van geplukte bloemen, kruiden en stevig gras.

Op 22 juni laat Linda zien op de sociale media (Instagram) hoe je een krans maakt.

Tips voor thuis

Wil je thuis Sint Jan vieren? Hier onder volgen onze tips om dit zomerse vrije feest thuis te vieren.

  • Maak een veilig vuurtje van gele oranje en rode (speel)doeken. Met jouw kind kun je thuis dan veilig over het vuur springen.
  • Haal (wilde pluk-) bloemen in huis. Maak samen met je kind een mooie bloemen krans. Deze krans kan je ook maken door crepe papier te krullen, te vlechten en te vouwen.
  • Blijf op laat in de avond, rond middernacht kan je om een vuur dansen en zingen. Vind je het eng om een vuurkorf aan te steken? Steek dan eventueel een buitenkaars aan.
  • Speel zomerse spelletjes, bij warm weer kan je aan waterspellen denken.
  • Bak heerlijke cake of koekjes met vers zomers fruit.
  • Als je echt het buitenleven wilt vieren met je kinderen, kampeer in eigen tuin!
  • Denk vast na over de zomervakantie, welke buiten activiteiten wil je gaan doen? Schelpen zoeken? Huttenbouwen? De sterrennacht bewonderen? Maak de plannen zichtbaar en tastbaar. Misschien kan je een doeboek maken of een aftelkalender

Op de seizoens- of op de jaartafel kan je het feest van Sint Jan zichtbaar maken met fleurige en kleurige zomerbloemen.

Een vaasje neerzetten met vers geplukte bloemen weerspiegeld mooi de natuur. Klik hier voor het vaasje dat past in de jaarring. Maar ook ansichtkaarten maken tastbaar wat het Sint- Jansfeest. Wij hebben ruim aanbod aan zomerkaarten!

Hoe ga jij Sint Jan vieren?

Winkelwagen
De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2485 reviews.
Scroll naar boven