Sint Maarten

Het Sint Maartenfeest wordt gevierd op 11 november.

Waarom vieren we dit feest eigenlijk? Het feest heet Sint Maarten, maar wie was dit.

Martinus van Tours werd in 316 naar Christus geboren in Sabaria. Dat heet nu Hongarije. Toen Martinus 10 jaar was ging hij als leerling naar het klooster. Maar toen Maarten 15 werd besloot hij om bij het leger te gaan. Dit was het Romeinse leger. Hij vertrok om te gaan vechten in Gallie, dat is nu Frankrijk.

Toen Maarten bij de stadspoort van Amiens kwam, dit is een stad in Frankrijk, zat daar een bedelaar. De bedelaar was helemaal naakt. Hij klampte zich aan Maarten vast en vroeg: “Heeft u een almoes voor deze oude man”.

Maar Maarten had helemaal geen geld. Hij had zijn soldij nog niet gekregen. Hij wilde ook niet zomaar de man voorbij rijden. Toen dacht hij aan de mantel die hij aan had. De ene helft van zijn mantel was bezit van de Romeinen, maar de andere helft was van hem zelf.

Maarten pakte zijn zwaard en hakte zijn mantel door de helft. De ene helft gaf hij aan de naakte bedelaar en de andere helft hield hij zelf.

Sint Martinus

In een droom van Maarten sprak Christus toen tot hem. Hij bedankte Maarten dat hij de helft van zijn mantel aan de bedelaar had gegeven.

Toen wist Maarten het zeker. Op 18 jarige leeftijd verliet hij het leger en liet hij zich dopen. Maarten wilde zijn verdere leven helemaal aan God wijden en ging als een kluizenaar wonen ten zuiden van Poitiers. In 371 overleed de bisschop van Tours. Er kwam iemand naar Maarten toe om te vragen of hij bisschop wilde worden. Maarten wilde liever zijn kluizenaars bestaan leiden en besloot het niet te doen.Toch wisten ze hem naar Tours te krijgen door een smoes te bedenken. Toen Maarten eenmaal in Tours was kon hij geen nee meer zeggen. Hij besloot bisschop van Tours te worden.

Maar ook toen hij bisschop was leefde hij nog heel eenvoudig. Hij geen vaak op reis om kloosters te stichten en om mensen tot het christelijke geloof te bekeren.
Op een van die reizen overleed Sint Martinus. Dat was op 8 november 397 in Candes. Hij werd op 11 november in Tours begraven.

Het is het eerste “lichtfeest”in de reeks van feesten als voorbereiding op het kerstfeest. In de natuur om ons heen is zichtbaar en voelbaar dat de winter gaat naderen. Het wordt donker. We ontsteken daarom zelf een lichtje. Dit doen we symbolisch door een kaarsje in een donkere aarde vrucht (Knol, pompoen) te laten branden. 

Binnen de Vrije School word Sint Maarten meestal gevierd door met de kleuters en eerste-klassers in de vroege avond een rondgang te maken. Iedereen is dan voorzien van een uitgeholde wortel, biet of ander knolgewas, waarin een klein kaarsje brand. Tijdens de tocht krijgen de kinderen op bepaalde plekken een appel of peer en een noot mee, om ze te herinneren aan de legende en de goedheid van Sint Maarten.

Sint Maartenslied

Ik loop hier met mijn lantaarn,
Lantaarn loop met mij,
Daar boven stralen de sterren,
Beneden stralen wij!

Mijn licht is aan,
Ik loop vooraan,
La bimme la bamme la bom                                     

Mijn licht is aan,
Ik loop vooraan,
La bimme la bamme la bom

Ik loop hier met mijn lantaarn,
Lantaarn loop met mij,
Daar boven stralen de sterren,
Beneden stralen wij!

Mijn licht gaat uit,
Ik ga naar huis,
La bimme la bamme la bom

Mijn licht gaat uit,
Ik ga naar huis,
La bimme la bamme la bom.



		
		
			
Winkelwagen
De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2486 reviews.
Scroll naar boven