1022505828473501

Maak je eigen Sint Maarten lampion van schapenwol

De dagen worden korter en de donkere ochtenden en avonden houden ons langer thuis. Op 11 november vieren we Sint Maarten het eerste “feest van de lichtjes ” op weg naar het kerstfeest. Kinderen mogen dan de straat op met zelfgemaakte lampjes op zoek naar de rijke man of vrouw. Wil je dit jaar eens iets anders maken dan een lampion van de welbekende uitgeholde knol of pompoen? Ga dan aan de slag met schapenwol! Hieronder lees je hoe je zelf van een lampion van schapenwol kunt maken voor Sint Maarten.

Lampion van schapenwol

Het idee van de Sint Maarten lampion van schapenwol komt van het blog waldorfmoms. Wil je er zelf een maken?

Dit is wat je nodig hebt:

– Grove natuurlijke wol, schapenwol, waar je ook poppen mee kunt maken/vullen.
–  Wol: om mee te kleuren en een handvat te maken.
– Ballon
– Plasticbak voor warm water die groter is dan de ballon
– Vloeibare zeep of olijfoliezeep (schuimt minder, verkruimel een blokzeep en meng met water)
– Bubbeltjes plastic / antislip mat voor je keukenkastjes
– Perforator

Schapenwol voor Sint Maarten lampion

Schapenwol voor Sint Maarten lampion

 

 

 

 

 

GLU-sprookjeswol-500x454

 

 

 

 

Aan de slag

Lees de gehele beschrijving door voordat je begint. Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt en dat je een plek hebt waar de ballon goed kan drogen. Hieronder staat in stappen beschreven hoe je de wollenlampion gaat maken. Veel plezier!

Stap 1: ballon beplakken met schapenwol

Blaas de ballon op en maak deze nat met water zodat de schapenwol blijft plakken. Maak stroken van de schapenwol en wikkel daarmee de ballon verticaal in, strook voor strook. Zorg ervoor dat elke strook over de bodem gaat, de bodem moet dik worden. Als dat gelukt is, dan kun je de ballon horizontaal beplakken met kleinere stroken schapenwol. Tussendoor wikkel je draden gekleurd wol om de ballon heen. Dit is heel belangrijk voor het viltproces. Ga door met plakken totdat de ballon helemaal bedekt is met wol.

Schapenwol voor Sint Maarten lampion

Schapenwol voor Sint Maarten lampion

 

 

 

 

 

 

Stap 2: natmaken met heet zeepwater

Nu mag je de wol op de ballon natmaken. Met heet water (zo heet als mogelijk) en zeep (voeg genoeg zeep aan het water toe, zodat het wat glibberig aanvoelt). Dit mengsel giet je over de ballon heen totdat de wol al het water heeft opgenomen en verzadigd is.

Schapenwol voor Sint Maarten lampion

 

 

 

 

 

 

Stap 3: vastkloppen

Klop met je handen de wol zachtjes aan de ballon vast. Zorg dat de wol niet aan je handen blijft plakken. Gebruik meer water en zeep als dat nodig is. Dit doe je ongeveer 5 minuten.

Schapenwol voor Sint Maarten lampion

 

 

 

 

 

 

Stap 4: rollen

De ballon met wol rol je nu over het bubbeltjes plastic (noppenfolie) of geribbelde antislipmat die je in je keukenlade gebruikt. Doe dit systematisch en herhaal regelmatig. De wrijving zorgt voor het vilten van de wol.
Na het rollen, dip je de ballon met wol nogmaals in het hete zeepwater. Ook de hitte van het water zorgt ervoor dat de wol verder vilt.

Sint Maarten lampion van schapenwol

 

 

 

 

 

 

Stap 5: uitknijpen

Na ongeveer tien minuten begint de wol te zich rond de ballon vast te trekken. Dip nogmaals in het hete water, zonder zeep, en spoel in koud water. Knijp het overtollige water uit de wol en laat de wol droog worden op de ballon.

Sint Maarten lampion van schapenwol

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 6: knip in de ballon

Zodra de ballon volledig droog is, knip je de ballon in zodat alle lucht eruit kan en verwijder je de ballon. Je houdt een mooie ronde vorm van schapenwol over, de lampion.

Sint Maarten lampion van schapenwol

Sint Maarten lampion van schapenwol

 

 

 

 

 

 

Stap 7: handvat Sint Maarten lampion

Het handvat maak je van de overige wolgaren. Hier kun je met je vingers nog een koortje van haken (optioneel). Met de perforator maak je aan beide kanten van de lampion een gaatje en hier bind je het touw stevig aan vast.

Sint Maarten lampion van schapenwol

 

 

 

 

 

 

Stap 8: Kaarsenhouder

Van de deksel van een potje maak je een kaarsenhouder. Met sterke lijm (lijmpistool), lijm je de deksel ondersteboven in de lantaarn. Gebruik als kaars een klein waxinelichtje. Wol is van naturen brandwerend, zorg wel dat je de brandende kaars nooit onbeheerd achterlaat. Je kunt ook een elektrische kaars gebruiken.

Sint Maarten lampion van schapenwol

 

 

 

 

 

Lampion van schapenwol voor Sint Maarten

Sint Maarten lampion van schapenwol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Versier de huiskamer of herfsttafel met een van de ansichtkaarten die passen bij de herfst en winter.

lantaarntje Mijn Hemeltje Sint Maarten

lampionnenbos-500x500

 

 

 

 

 

 

 

Veel plezier met de viltenlampion! Deel je een foto van je lampion op onze Facebook-pagina of Twitter? Meer inspiratie? Je kunt ook van een knol een lampion maken voor Sint Maarten. Lees hier: knollen hollen voor Sint Maarten.

Inspiratie en afbeeldingen van Sint Maarten lampion gemaakt van schapenwol komt van het blog waldorfmoms.com.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Winkelwagen
De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2456 reviews.
Scroll naar boven