Over wol

Over wol...

Wol bestaat uit haren van de vacht van dieren, dat is meestal het schaap maar kan ook een geit, Alpaca, Konijn, Kameel of paard zijn.

Wol is anders dan haar, het heeft bijvoorbeeld schubben waarin takjes ed blijven hangen en het in elkaar draait. Wol is vachtslofjesgekruld/gekroesd  en samen met de schubben wordt hierdoor de lucht en de daarbij behorende temperatuur goed vast gehouden. Door deze warmte isolatie behoudt een dier zijn warmte of houd hem juist buiten in de zomer. Een ongeschoren schaap heeft het dan ook niet warm omdat het als een natuurlijke airco werkt. Deze schubben en de kroes zorgen dat wol makkelijk gesponnen kan worden. Doordat de vezels in elkaar haken blijven de haren makkelijk in elkaar gedraaid.

Door deze natuurlijke airco is het juist zo’n fijn en bijzonder product voor kinderen. Ze blijven hierdoor op een constante temperatuur, zullen niet gaan zweten waardoor ze weer nat worden en dan juist afkoelen. Het eventuele vocht van het zweet of een natte luier wordt door de wol opgenomen zonder vochtig aan te voelen. Wol kan wel 40% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen.

Hoe dikker de wol, hoe groter de jeuk. De binnenste lagen wol van een merino-schaap , een konijn(angora) of een alpaca(lama) zal dus aanzienlijk minder snel jeuk veroorzaken dan dat van de dikste haren van een shetland -schaap.

wollen sokkenJe kunt wol op diverse manieren bewerken.  Na het scheren wordt het gewassen en gekaard(kammen). Afhankelijk van hoe het verder verwerkt gaat worden kan het gesponnen worden om ermee te gaan weven of breien, of vervilt.

Onderhouden.

Wol is een teer weefsel en hoeft niet vaak gewassen te worden, het heeft een hoog zelfreinigend vermogen. Vaak is luchten van een wollen product al voldoende, een nachtje buiten hangen van een trui, jas of kostuum doet wonderen. Een schapenvacht wordt ook wel eens buiten in de sneeuw gelegd en komt er na een nachtje heelijk opgefrist weer uit.

Het wassen van wol

Mocht er dan toch een vlek zijn ontstaan die er echt uitgehaald moet worden, gebruik dan ossengalzeep en het liefst vloeibare.

  • Neem een schone katoenen doek, maak een punt ervan nat en doe hier de (vloeibare) zeep op. Maar de vlek vochtig met water en wrijf daarna voorzichtig met de zeep over de vlek. Spoel de vlek met (koud) water en dep hem droog. Laat het artikel (liefst liggend) drogen, niet bij een warmtebron.

Indien u toch wol gaat wassen, doe dit dan zo mogelijk met de hand en een speciaal wolwasmiddel van bijv Sonett of een ander natuurlijk wasmiddel. Voor een schapenvachtje of lamsvacht hebben we een speciaal wolwasmiddel beschikbaar van de fabrikant. Wol kan best wel temperatuur lamsvel-verdragen mits dit met beleid wordt opgevoerd. De krimp ontstaat doordat de wol schrikt van kou, dus een grote plens koud spoelwater is funest voor uw artikel. Dit is ook de reden dat het in zoveel wasmachines fout gaat, door het koude spoelwater. Persoonlijk heb ik een Miele, waarmee ik op max 20º een wol/zijde wasje draai, en hiermee gaat het goed. Eerder had ik een ander merk waarmee het meer dan eens fout is gegaan.
In de praktijk gaat het vaak om een paar mutsjes en rompertjes van uw kindjes, en daar zet je meestal geen hele machine voor aan.

Gaat u met de hand wassen, zorg dan dat het spoelwater de zelfde temperatuur heeft als het waswater en druk het water er uit….Niet wringen.  Leg het kledingstuk vervolgend op een badhanddoek en rol deze samen stevig op. Hiermee drukt u al het water eruit  en in de handdoek. Dit heeft het zelfde effect als een centrifuge en is zeer handig bij oa wollen luierbroekjes.

Wol kan het beste liggend drogen voor het beste vormbehoud.

wolwasmiddel schapenvacht

 

 

 

Winkelwagen
De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2485 reviews.
Scroll naar boven