Warmtezorg bij kleine kinderen

Er warmpjes bijzitten.

Tijdens de zwangerschap zitten onze baby’s heerlijk warm verpakt in een warmtehuis van zevenendertig graden, optimaal verzorgd.

Zodra onze kinderen op aarde komen, zal deze warme onthulling wegvallen. Baby’s leren ze hoe ze hun eigen temperatuur op peil kunnen houden. Dit kunnen ze niet alleen, daar hebben ze onze hulp bij nodig. Als te veel energie wordt onttrokken voor het opwarmen van ons lichamelijk systeem, is er niet genoeg energie over voor de ontwikkeling van andere belangrijke zaken. Het is de fundering van opvoeding en groeien.

De kou

In het tegenovergestelde van warmte, in de kou, valt alles stil. En zo is het ook wel, als je erover nadenkt. Wanneer je het warm hebt, voel je je fijner, fysiek gezien. Maar ook geestelijk heeft warmte veel invloed op ons, denk maar eens aan emotionele warmte.
Warmte gaat ook over behaaglijkheid. Als je het koud hebt, voel je je niet prettig en dan is het lastiger om je te openen voor de wereld om je heen. Daarom zijn warmte en het bijbehorende gevoel van welbevinden basisvoorwaarden om te kunnen leren. 
Warmte is daarnaast ook een basisvoorwaarde voor alle andere levensprocessen zoals bijvoorbeeld de spijsvertering en andere opname- en afscheidingsprocessen.

Onderzoek

Astrid van Zon heeft onderzocht wat de impact van warmtehuishouding kan zijn. Zij ontdekte tijdens kinderbesprekingen over kinderen met een handicap, dat ze opeens een bepaalde positieve ontwikkeling doormaakten, als zij veel warmte hadden ontvangen. Het is een interessant onderzoek om eens te lezen, want het laat goed zien dat warmte een positief effect heeft op kinderen. Het onderzoek heeft daarom ook de Han Nakken prijs gewonnen.
Lees meer over dit onderzoek op: https://www.antroposana.nl

Warmtezorg

Warmtezorg bij kleine kinderen is dus overduidelijk van groeibelang. Na de geboorte is het bijvoorbeeld belangrijk om een pasgeboren baby een mutsje op te zetten. Via het hoofdje, vaak nog maar licht bedekt met haartjes, verliezen wij mensen de meeste warmte. Daarnaast helpt een mutsje (vooral met zijde) op prikkels te reguleren. Bij de dagelijkse verzorging is het ook goed om te kijken naar warmte. Een warmtelamp, warme verzorgende handen, schoonmaakdoekjes gedrenkt in warm water, wollen dekens, kleding die warmte geven of absorberen en een warme badkamer. We kunnen veel dingen doen, zodat onze kinderen warmte mogen ervaren. Daarnaast hebben kleine kinderen onze warmte nodig in de vorm van onze omhullende armen, onze liefdevolle leiding, betrokkenheid, interesse, enz.. Wil je meer lezen over warmte? Neem dan eens een kijkje in het boek van kinderarts Edmond Schoorel

Neem een kijkje bij onze wollen dekens van Disana.

Wollen dekens

De regulerende werking van wol zorgt voor een gereguleerde warmtehuishouding, daarbij omhult het materiaal het kind op een fijne en warme manier. Dit prachtig klassieke baby dekentje voldoet aan alle warmte-eisen. Het is zacht, warm, licht, reguleert en kriebelt niet. Zo hoef je je nooit zorgen te maken of je baby het wel of niet warm genoeg heeft. Het dekentje geeft daarnaast ook een gevoel van veiligheid en geborgenheid. De dekens zijn 100x 80cm en zijn daarom geschikt voor bedjes, wagentjes en inbakering.

Daarnaast is wol zelfreinigend en hoeft het niet vaak gewassen te worden. Je kunt de dekens buiten laten luchten of in een vochtige badkamer hangen. Toch een vlekje? Behandel het lokaal op de hand met vloeibare ossengalzeep en water dat maximaal 30 graden is. Gebruik hiervoor het liefst van een niet synthetisch merk als Sonett. Vermijd knijpen en wrijven, anders kan de wol vervilten. Liggend drogen geeft daarbij het mooiste resultaat.

 

                                                                                                      Flanellen doeken

Flanel is een fijn warmteproduct en daarom worden onze flanellen benendoeken vaak gebruikt binnen de natuurlijke kraamzorg als ondersteuning van de warmtehuishouding van een pasgeboren baby. Ook kun je het als 2e doek gebruiken tijdens het inbakeren. Het verschil met gewoon katoen is dat flanel gemaakt wordt van los gesponnen garen dat geweven is in een linnen binding. Daarna wordt de stof geruwd, waardoor het zacht, wollig en warm aanvoelt. Onze benendoek is daarom een heerlijke omhulling en houdt voetjes en kuitjes lekker warm. Ideaal voor de koudere seizoenen!

 

 

 

 

 

                                                                        Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1977 reviews.