Sint Jan,overgangsperiode van het jaar

Sint Jan , Sint Jan

Sint Jan die komt er an

Sint Jan gaat komen

Ik zie het aan de bomen

Sint Jan die komt er an

Het is midzomer…..~de langste dag en de kortste nacht~……. De zon staat op haar hoogtepunt aan de hemel. De mens viert met overgave het feest van de levenswekkende zon. We geven ons over aan het zonlicht en de warmte.

Een oud gezegde luidt: “Met Sint Jan draait het blad zich om”

Het markeert een overgangsperiode. Sint Jan is de geboortedag van Johannes de Doper de tegenpool van kerstnacht , het uiterlijke licht en zonnewarmte staan hier tegenover de geboorte van een nieuw innerlijk licht in de diepste duisternis.

“Hij moet groeien, Ik moet afnemen”

Zoals dat ook in de natuur gebeurt:  vanaf Sint-Jansdag worden de dagen juist korter, schijnt de zon dus minder. Vanaf Kerstmis worden de dagen weer langer, schijnt de zon geleidelijk meer; Dat is, te midden van alle vrolijkheid de onderstroom in het Sint-Jansfeest. De boodschap om het in deze tijd van het je overgeven aan de buitenlucht, vakantie vieren, om dan het innerlijke leven een kans geven zich te ontwikkelen.

Op 24 Juni steken we het Sint Jansvuur aan, dit gebruik stamt uit de voor Christelijke tijden. Men kende een reinigende werking toe aan het vuur de boze geesten konden erdoor worden verjaagd, door het springen over het vuur  kon men ongeluk en ziekten overwinnen en hoger de vlammen reikte hoe rijker de oogst.

Rond de tijd van het  Sint Jan feest is het rode fruit rijp en worden er veelvuldig aardbeien, frambozen en bessen  gegeten. Vruchten met een rode kleur zijn bloedzuiverend. Dit komt omdat er in rood fruit veel ijzer zit. IJzer zorgt ervoor dat wij in de zomer niet teveel buiten onszelf treden.

We dragen mooie bloemenkransen, stevig gras versiert met bloemen en kruiden. Vroeger werd er de avond voor Sint Jan  “Sint Jansplanten” geplukt, onder andere:, IJserkruid, Ridderspoor, Sint Janskruid, en Verbene. Van deze planten werd een Sint Janskrans gevlochten. De krans  werd boven de huisdeur gehangen, als tover- en liefdesmiddelen.
Vooral aan het Sint Janskruid – Jaag de duivel kruid – werden bijzondere krachten toegeschreven. Het kruid zou boze geesten verdrijven, beschermen tegen branden en kwalen.

Tegenwoordig is Sint Jan is het laatste feest van het schooljaar. Het is een blij feest, met bloemenkransen, zang en dans en een heerlijke picknick.

Om extra te genieten in deze tijden van  het rode fruit een heerlijk recept voor n amandel-aardbeien taart.

sintjan taart

Amandel-aardbeien-blauwe-bessen-cake.
Ingrediënten:

125 gram bloem
125 gram amandelmeel
250 gram roomboter
250 gram fijne suiker
5 eieren, losgeklopt
1 theelepel amandelessence
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
doosje aardbeien,
doosje blauwe bessen,
paar eetlepels abrikozenjam
Ronde springvorm van 24 cm of vierkante springvorm van 24×24 cm.

Bereidingswijze:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Vet springvorm in, of bekleed met bakpapier.

Klop de boter romig, voeg dan de suiker, bloem, amandelmeel, bakpoeder, zout en de eieren toe, minuut of vier op gemiddelde snelheid kloppen.
Voeg de amandelessence toe, goed mengen.

Schep het beslag in de klaargemaakte bakvorm. Strijk het glad zodat de bovenkant mooi gelijk en egaal is. Ongeveer veertig/vijftig minuten bakken, dit is erg afhankelijk van het soort oven dat gebruikt wordt. Regelmatig checken is het devies en eventueel langer of korter bakken.
Cake vijf minuten in vorm laten staan, daarna vorm voorzichtig verwijderen en cake af laten koelen op een rooster.

Verwarm een paar flinke eetlepels abrikozenjam met een scheutje water in een steelpannetje. De jam dan door een zeef drukken met de achterkant van een lepel. Nu heb je een mooi glazuur om de taart en vruchten te bestrijken.
Bestrijk de bovenkant van de cake met een gedeelte van de abrikozenglazuur.

Snijd de aardbeien naar eigen inzicht en versier er de cake mee, leg ook de blauwe bessen ertussen. Als de cake naar tevredenheid met het fruit versierd is, kan dit bestreken worden met de rest van de abrikozenglazuur. Het fruit blijft zo goed op zijn plaats en het gaat mooi glanzen.

Deze cake is erg smakelijk en smeuig door het amandelmeel.
Veel bakplezier en eet smakelijk!!

 

 

Geef een reactie

De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 1160 reviews.