Baby in de zon? Tien tips voor bescherming van de babyhuid

Baby in de zon

De zon breekt nu echt door. Een prachtige tijd voor het buiten spelen, maar ook een waarin we de huid tegen de zon moeten beschermen. Je kinderen of eigen huid smeer je het liefst in met een natuurlijke zonnebrandcrème, maar wat te doen met de baby?

Baby in de zon: bescherm de huid goed

De kleine voor het eerst meenemen op vakantie is heerlijk, maar vraagt ook om de nodige voorbereiding. De huid van een baby is teer en raakt zeer snel beschadigd. Met deze tips voor de bescherming van de babyhuid kom je in ieder geval goed de zomer door.

1. Bescherm en blijf uit de zon

Om met het belangrijkste te beginnen: een babyhuid is zo fragiel dat deze eigenlijk zo veel mogelijk uit de zon moet blijven. Een babyhuid kan al met tien minuten flink zijn verbrand. Zeker de eerste twaalf maanden is het raadzaam uit de zon te blijven. Lukt dat niet, let dan goed op en smeer de huid voldoende in.

2. Vermijd het heetste moment van de dag

Zorg dat je op het heetst van de dag – vanaf einde ochtend tot plusminus 15.00 uur – uit de zon blijft. Zorg de rest van de dag voor voldoende tijd in de schaduw.

3. De juiste uitrusting is het halve werk

Onderweg is een kinderwagen met parasol een must. Plaats deze natuurlijk altijd in de schaduw. Let goed op dat er geen sprake is van oververhitting wanneer de baby in de kinderwagen ligt. Oververhitting of uitdroging uit zich vaak met sufheid en spugen. Raadpleeg in zo’n geval altijd een dokter.

4. Smeer ook de babyhuid goed in

Net als alle andere kinderen mag een baby worden ingesmeerd met zonnebrandcreme. Gebruik minimaal factor 30 en voor de kleinste baby’s wordt een hogere beschermingsgraad van factor 50 of hoger aangeraden. Het gebruik van zonnebrandcreme is niet geheel zonder risico. De chemische bestanddelen zijn slecht voor je huid. Raadzaam is om te smeren met een natuurlijke natuurlijke zonnebrandcrème.

5. Bescherm de hoofdhuid

Ook het hoofd van de baby is zeer gevoelig en moet worden beschermd. Onderweg en bijvoorbeeld op het strand biedt een zonnehoed uitkomst. De hoofdhuid kun je eventueel zorgvuldig insmeren tegen verbranding. Kies voor de juiste factor en een product dat de gevoelige huid niet irriteert.

6. Gebruik een baby zonnebril

Er bestaan speciale zonnebrillen voor baby’s. Laat je kind de zonnebril zitten dan dient dit als goede en nodige bescherming voor de ogen.

7. Smeer op tijd, voldoende en regelmatig

Smeer de babyhuid in ieder geval een half uur voor vertrek in met zonnebrandcreme. Let hierbij op de gebruikelijke gevoelige plaatsen en plooien in de huid.

8. Bescherm de babyhuid niet alleen op het strand

Het wordt nog wel eens vergeten, maar smeren is altijd en overal nodig. Niet alleen in de hete stralen op het strand, zelfs tijdens een korte wandeling is het al mogelijk dat de babyhuid verbrandt.

9. Let op de juiste zonne-kleding

Kleding kan ondersteuning bieden bij de voorkoming van verbranding, maar is zeker niet voldoende. Van een t-shirtje wordt gezegd dat een bescherming biedt met factor tien, en als het nat wordt slechts twee. Smeer daarom goed in voordat de kleding wordt aangetrokken, en blijf dit regelmatig herhalen. Voor baby’s bestaat er overigens ook speciale UV-werende kleding. Deze kledingstukken staan gelijk aan factor 50.

10. Verkoel bij irritatie of verbranding

Is de huid toch rood of verbrand? Smeer je kindje dan voorzichtig in met een verkoelende after-sun. Bij uitslag van de warmte mag de huid worden verkoeld met een washandje of lauwwarm bad.

Meer lezen over verstandig zonnen? Bekijk de folder ‘zon verstandig, geef huidkanker minder kans‘ van het KWF.
Meer producten in deze categorie? Bekijk ‘voeding en verzorging
Meer producten in deze categorie? Bekijk ‘buitenspeelgoed

Geef een reactie

De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 897 reviews.