eigenschappen van wol en de behandeling

Wol
De eigenschappen van wol zijn bij elkaar onovertroffen:
*Wol kan tot minstens 30% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder vochtig aan te voelen. Klik hier voor de Wollen onderlegger
*Wol kan hetĀ opgenomen vocht weer langzaam aan de lucht afgeven (verdampen) waarbij weinig of geen afkoeling optreedt.
*Wol heeft zeer goede ventilerende eigenschappen die er voor zorgen dat steeds verse lucht direct bij de huid komt.
*Wol beschermt zodanig dat er een evenwichtige temperatuur en vochtigheidsgraad onder de kleding heerst.
*De wolvezel is zeer elastisch en heeft een zeer grote buigsterkte.
*Wol kan door mechanische behandeling heel sterk gemaakt worden (bijv. laken, vilt).
*Wol is niet alleen in staat om een goede bescherming te bieden tegen een koud en guur klimaat, het heeft in samenhang daarmee ook de eigenschap om de warmteontwikkeling van het lichaam bij koude als het ware aan te wakkeren.

Wol heeft zeer heilzame eigenschappen:
*Een schapenvacht voorkomt en geneest wonden van het doorliggen (decubitus) van langdurig zieken.
*Bij talrijke klachten en kwalen activeert de wol de zelfgenezende werkzaamheid van het lichaam. Vooral klachten ontstaan door koude en/of een gebrek aan eigen warmte zoals stijfheid, keelpijn, oorpijn en bronchitis. Plukken nog vette wol hebben deze eigenschap het sterkst.
*De Duitse prof. Jaeger uit de negentiende eeuw (van het ‘Jaegerondergoed’) kende zelfs een kuur met wol, waarbij door het dragen van ruwe wol direct op de huid reacties van het lichaam teweeggebracht werden, die een reiniging van Ā afvalstoffen veroorzaakten.

Wol heeft een zelfreinigend vermogen en hoeft dus niet zo vaak gewassen te worden.
Hang wol een uurtje te luchten, het liefst bij een open raam of in de ochtend dauw. U zult zien dat alle luchtjes verdwijnen.
Als u wol gaat wassen moet u er voor zorgen dat wol niet schrikt. D.h.i. dat de temperatuur van het water geleidelijk aan warmer wordt en ook het spoelwater hieraan aangepast wordt. dit veroorzaakt nl de krimp. Eventuele vlekken eerst voorbehandelen met ossengalzeep van Ā  Ā  bijv.Ā Sonnet. Dit kunt u het beste doen met koud water.

Mocht u er voor willen kiezen om een wolprogramma in uw wasmachine te gebruiken houd Ā u er dan rekening mee dat dit per machine nog wel eens verschillend kan uitpakken. vaak is het spoelwater dat de machine instroomt zo koud, dat het hele proces van het wolprogramma teniet wordt gedaan en alles alsnog krimpt.
Eigenlijk raad ik aan om het met de hand te wassen, dan heeft u zelf de temperatuur en zijn schommelingen in de hand. Als de was gedaan is kunt u de spullen stevig in een handdoek oprollen en zo het meeste vocht eruit drukken. Daarna plat liggend laten drogen(niet op de kachel)

Want, u gaat toch ook geen hele machine aanzetten voor 3 hemdjes en een paar mutsjes?

Winkelwagen
De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2486 reviews.
Scroll naar boven