De adventsperiode – een magische tijd

advent, een magische tijd

Het is toch even wennen, het is zo snel donker. De dagen worden korter en korter. Toch laat de donkerte ons iets leren. We leren ons eigen (innerlijk) licht te (her)kennen. De adventsperiode is dan ook een magische tijd.

We keren langzaam aan naar binnen. Daar waar we in de zomer naar buiten gingen, gaan we nu in november en december naar binnen. We nemen het licht mee, de kerstboom en kaarsjes komen langzaam aan weer te voorschijn. Eigenlijk is deze tijd onwijs magisch, het is namelijk de tijd van advent! De vier weken met donkerste (kortste) dagen van het jaar. In deze blog nemen we je mee door de vier bijzondere weken voor kerst.

Advent, de magische tijd vol verwachting

De vier weken voor kerst is eigenlijk een periode van verwachten. We wachten letterlijk en figuurlijk op de kerst. Adventus, is Latijns voor komst. Tijdens de advent periode is het gebruikelijk om af te tellen tot het werkelijk kerstmis is. Daarbij is het Kerstkind ook op komst en kunnen we een bijzondere geboorte verwachten!

Het afwachten wordt zichtbaar gemaakt met bijvoorbeeld een een adventskalender, waar je vanaf 1 december elke dag een vakje of luikje openmaakt tot het 24 december, kerstavond, is. Ook worden er gedurende de adventsweken op elke zondag voor kerst een kaars aan gestoken. Deze vorm van het vieren van Advent is vanuit Scandinavië en Duitsland komen overwaaien naar Nederland. In totaal zijn er dan vier kaarsen, die alle branden op de eerste kerstdag. De kaarsen kunnen in een krans worden neer gezet of in een lijn zoals bij het seizoensplankje.

De vier adventskaarsen in een Seizoensplankje (smal)

De reis van Jozef en Maria & de verbeelding op de seizoenstafel

Om de advent periode zichtbaar te maken worden op christelijke en antroposofische scholen het verhaal en de reis van Maria en Jozef uitgebeeld. Maar ook thuis is het mogelijk om de adventsperiode uit te beelden. Als voorbereiding op de seizoenstafel kan je de kerststal neerzetten met een lege kribbe. Als achtergrond is het mooiste om een donkerblauwe doek te gebruiken. Ook is het alvast handig om de figuren die passen bij het kerstverhaal te verzamelen.

Voordat we hier verder op ingaan, gaan we terug naar de basis van de antropsofische visie. In de sofenwereld kennen we vier verschillende werelden. Deze zijn: de wereld van de mineralen, het plantenrijk, het dierenrijk en ten slotte de menselijke wereld. Met dit gezegd te hebben gaan we door naar de vier weken en de reis naar de stal in Bethlehem.

Week 1: de reis naar de stal (de wereld van de mineralen)

In de eerste week van de reis van Jozef en Maria komen zij door de woestijn, dor land. Ook wel het Rijk/ de Wereld van de Mineralen en de stenen. Deze week kan je vertalen door zand, stenen of mineralen neer te zetten op de seizoenstafel. Volgens de antroposofische visie is de minerale wereld gekoppeld aan het fysieke lichaam, onze botten en (lichaams-)weefsel.

Week 2: de reis door het plantenrijk

In de tweede week van de reis van Jozef en Maria komen zij door een oase, groene planten groeien om hun heen. De twee reizen door het Rijk . Ook wel het Rijk/ de Wereld van de Mineralen en de stenen. Deze week kan je vertalen door plantjes neer te zetten, (droog)bloemen, een dennentak neer te leggen op jouw tafel. Het plantenrijk is gekoppeld aan het etherische lichaam, het geen wat is gekoppeld aan onze vitaliteit, het leven en onze groeikracht.

Week 3: de verwelkoming van de dieren

In de derde week komen de dieren erbij, Jozef en Maria worden vergezeld door schapen in de veld. Heel in de verte houden de herders deze dieren in de gaten. In de kerststal kunnen een os/ezel neer gezet worden. De dierenwereld is in het vierledig mensbeeld gekoppeld aan het astrale lichaam. Dieren kennen instincten en kunnen zich met gevoel uiten. Daarom is het astrale lichaam vertaald als onze gevoelswereld en aan onze emoties.

Week 4: het einde komt is zicht, de engelen zingen

In de vierde week hebben Josef en Maria de aandacht getrokken van de herders, de twee beginnen hun laatste stukje van naar de stal door de adventstuin. Langzaam aan brengt de engel het verwachten kind naar de aarde. Met dit laatste wordt het vierledig mensbeeld ‘Ik” gesimboliseerd. De mens is een eigen individu met een persoonlijkheid. De mens is in staat om te kunnen reflecteren en beschikt over (zelf)kennis. Dit onderscheid ons van de dieren.

Kerstochtend

Op kerst ochtend staat de troste vader Jozef en de trotse moeder Maria in de stal bij het lang verwachte kerstkind. Het geboren wonder ligt in de kribbe tussen het stro. De mooie stralende (kerst)ster kan worden opgehangen. Ieder wil het kind bewonderen, de herders, de engelen en sommige dieren komen het kind bewonderen. In het verre oosten zijn ook drie andere figuren, de drie koningen onderweg naar het kindeke. Deze drie heren komen aan op 6 januari.

Het adventstuintje -
Voorbeeld van een adventstuin van de vrijeschool

Hoe je de seizoenstafel in vult is aan jou. Er zijn namelijk geen vaste regels of standaarden. Je kunt er op een speelse manier een invulling aan geven. Wees creatief en laat je eigen verbeelding spreken!

Wij wensen jullie allemaal een fijne adventstijd toe! Zorg goed voor elkaar en je omgeving.

De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 2012 reviews.