Cynthia is zwanger tijdens Coronacrisis

Cynthia de Bruijn – Groeneveld (32) woont samen met haar man Vincent de Bruijn (34) in Berkel en Rodenrijs. Twee jaar geleden verhuisde ze met haar man vanuit Rotterdam om een gezin te stichten. Nu is Cynthia hoogzwanger van hun eerste kindje. Maar hoe is dat eigenijk om ten tijden van een zogenaamde pandemie zwanger te zijn? We vroegen dat aan haar.

Omstreeks januari hoorden we de eerste berichten over het Coronavirus, wat dacht je toen?

“Het zal wel niet hierheen komen, want het is nog zo ver weg. Toen was ik 25 weken zwanger en vond ik het nog een ver-van-mijn-bed-show. Ik had gedacht dat het wel zou overwaaien. Toen het eenmaal in Italië was, dacht ik: “Mens ga alsjeblieft niet op vakantie, want dan neem je dat mee hierheen.” Maar voor mijn zwangerschap was ik niet bang, want ik zag niet direct gevolgen.”

Sinds twee maanden is de intelligente lockdown, wat mis je het meeste?

“Nu mis ik vooral niks, omdat ik niet weet hoe ik het anders zou doen. Maar als ik verder kijk in mijn toekomst, vind ik het wel erg dat mijn ouders mijn baby straks niet direct kunnen vasthouden, zoals je dat dan mooi ziet op televisie bij de series over bevallingen.”

Heb je ook medische nadelen ondervonden door de crisis?

“Vanaf 23 maart mocht ik niet meer naar de verloskundige met mijn man of familie. Dus alle bezoeken moest ik vanaf dat moment alleen doen. Ook ging de pufcursus niet door en werden niet-noodzakelijk controles bij de gynaecoloog afgezegd.”

Wieg staat klaar

Heb je dan wel genoten van deze tijd?

In het begin vond ik het heel lastig, want ik had me voorgenomen lekker te genieten van mijn verlof: terrasjes pakken, een babyshower, shoppen met mijn moeder en zus voor babykleertjes, gewoon lekker ontspannen genieten. Dat zat er allemaal niet in. Gelukkig kon ik nog wel naar de Negenmaandebeurs, dat was mooi om een keer meegemaakt te hebben. En het online shoppen komt natuurlijk mooi uit, via mijnhemeltje.nl gelukkig veel dingen kunnen bestellen die ik nodig heb. Daarnaast is Linda online ook goed te bereiken voor vragen waarmee ik zat tijdens mijn eerste zwangerschap. Nu is het bijna zo ver dat ik mag bevallen, maar ik denk dat ik nu wel veel meer uitgerust ben. Je wordt namelijk gedwongen om thuis te blijven. Ik had het natuurlijk liever anders gezien.”

Waar kijk je het meeste tegenop de komende periode?

“Vrienden en familie moet je teleurstellen en daarmee ook jezelf dat je het vasthouden van je kindje niet kan delen. Het gaat de komende periode heel stil en rustig zijn, want ik wil mijn kindje en mezelf zo goed mogelijk beschermen. Dus dingen die je anders wel zou doen, denk je nu wel twee keer over na of dat verstandig is. Onze gezondheid is het allerbelangrijkste en wil ik niet in gevaar brengen.”

Kijk je op tegen de bevalling?

“Het wordt een keizersnede, daar kijk ik niet tegenop, maar meer tegen het herstel. Gelukkig mag mijn man er de hele tijd bij zijn in het ziekenhuis. Hij mag ook blijven slapen bij mij op de kamer, we zullen dit moment gelukkig samen delen.”

Waar heb je nou echt van genoten de laatste tijd?

“Ik heb wel echt heel erg genoten van de extra aandacht van familie en vrienden, de cadeaus, het heerlijke weer, de rust, de beweging in je buik van de baby, dat schopje, dat hij/zij probeert om te draaien, dat ga je denk ik nog wel missen als hij er dadelijk uit is.”

Je zegt hij/zij?

“Ja, ik weet het geslacht van de baby nog niet. Voor mij is het allerbelangrijkste dat de baby gezond is.”

Handgemaakt boxkleed van Mijn Hemeltje

Hoe kijk je over het algemeen terug op deze periode?

“Dat het een hele bizarre periode is geweest. De lockdown ging in toen mijn verlof inging. Ik ging van werken, naar verplicht binnen zitten. Had ik nog maar gewerkt, dan had ik nog mijn sociale contacten. Het voelde als een soort gevangenschap. Gelukkig sleepten de velen Facetime-gesprekken me er doorheen. Je groeit meer naar bepaalde mensen toe op de een of andere manier, en dat had je anders misschien niet gehad. Ik voelde vooral heel veel liefde. Daarnaast ben ik ook blij dat er thuis genoeg te doen was, zoals het indelen van de babykamer, het shoppen en natuurlijk voorbereiden van de bevalling.”

Wat zou je aan alle aanstaande moeders mee willen geven?

“Ik raad iedereen aan hun hart en gevoel te volgen, wat voelt het beste voor jou en je kindje? Dat heb ik ook deze hele periode gedaan, en wij hadden het niet beter kunnen doen.”

De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1867 reviews.