Het Michaëlsfeest/oogstfeest

Het Michaëlsfeest/ oogstfeest:

Het Michaëlsfeest Het feest van aartsengel Michael, Joris en de draak, verhalen van moed, vuur en kometen, appels en graan. Waarom vieren wij dit feest en wat kunnen wij hier vanuit meenemen naar de winter? 

Michaël, St. Maarten en St. Nicolaas zijn de drie heiligenfeesten van de herfsttijd. Zij willen ons de innerlijke kwaliteiten tonen: De moed om waarachtige beslissingen te nemen, offerbereidheid en zelfreflectie.

In het jaar 813 na Christus besloot de Kerk dat 29 september de feestdag zou worden van aartsengel Michaël. Hij is de beschermengel van rechtvaardigheid, genade en gerechtigheid. Men dankte die dag de engel voor de goede oogst. Het Michaëlsfeest is daarom een feest van dankbaarheid, maar daarnaast ook het feest van kracht, moed en balans.

Het was namelijk Michaël die een grote strijd heeft gestreden tegen een draak. Let wel! Hij temde de draak in plaats van deze te doden. Michaël wil ons inspireren om onze eigen innerlijke draken aan te gaan, om ze te bedwingen en om te vormen tot iets liefdevols en productiefs.

Op schilderijen is aartsengel Michaël vaak afgebeeld met een zwaard en een weegschaal. Met het zwaard overmeestert Michaël de draak en met de weegschaal weegt hij het goede en het kwade tegen elkaar af. Altijd op zoek naar de gulden middenweg.

Tijdens de Michaëlstijd worden ook de heldenverhalen van ridder Joris verteld. Hij levert op aarde dezelfde strijd als Michaël dat doet in de hemel. Ridder Joris trekt heel moedig ten strijde. Hij overwint de draak en bevrijdt de prinses.   

Wellicht zijn alle draken in ons leven                     
Uiteindelijk prinsessen
Die er in angst en beven
slechts naar haken
Ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken.     
Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
In diepste wezen wel niets anders dan iets
Wat onze liefde nodig heeft.

Rainer Maria Rilke

Vuur:

De Michaëlstijd is vaak een periode van onrust. Je merkt dit ook aan de kinderen. Er heerst een sfeer van strijdvaardigheid. Het rustige begin, het aftasten is klaar, nu worden grenzen opgezocht. Tijdens het feest wordt ook vaak een vuur bedwongen. Op veel scholen maken ze komeetjes van zandzakjes of vuurtjes van crêpepapier. Andere scholen springen door een hoepel met rood en gele linten. Ook wordt er vaak een draak gevangengenomen, om zo het vuur te kunnen temmen.

 

Michaël op de seizoenstafel

September en oktober zijn de oogstmaanden. Je kunt beginnen met een donkergele achtergrond op de seizoenstafel met daarom een molentje, graan, appeltje en zonnebloemen.

Eind september kan de tafel veranderen naar het thema Michaël. De gele doek kun je vervangen voor een rode achtergrond met daarop een ridder, een draak en een weegschaal.

In oktober verdwijnen dan zo langzaam alle attributen van Michaël en komt de herfst meer naar voren. Je kunt de rode doeken aanvullen met geel, oranje en bruin met daarop herfstdecoratie, vliegers, paddenstoelkindjes en bosdiertjes.
Voor op de seizoenstafel hebben wij in onze webshop prachtige kaarten en een kant en klaar draakje. Wil je zelf een Joris en de draak maken, bekijk ons viltpakketje van Pippilotta. Joris is 13 cm en de draak is 11 cm groot.

 

Michaëls-activiteiten voor thuis:


-Spelletjes met blinddoekjes of ogen dicht. (Blindemannetje, grabbeltonnen, voeldozen)
-Spelletjes met evenwicht. (Op een been staan, plots bevriezen, evenwichtsbalken)
-Spelletjes met klimmen en klauteren.
-Spelletjes met plotselinge schrikelementjes.
-Liedjes en versjes zingen waar suspensie inzit.
-Appeltjes of draakjes vilten.
-Vuur, appels en draken schilderen, boetseren of tekenen.
-Drakenbrood bakken.
-Appeltjes plukken bij de boer
-Graan malen tot meel
-Appelmoes/ appelflappen of appeltaart maken
-Zonnebloemen plukken
-Vliegeren (de wind trotseren!!!)
-Voorlezen uit prentenboeken met drakenverhalen. Zoals uit ‘Mijn Draak (Jackie Morris)

Winkelwagen
De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2486 reviews.
Scroll naar boven