Wasmiddel maken

Al een poosje speelt het door mijn hoofd, zelf wasmiddel maken.

Waarom, zul je zeggen?  Omdat het zuiver is,  milieu vriendelijk, beter voor je huid (zeker als er allergieën bij  je gezinsleden voorkomen) , heel goed voor je portemonnee en leuk om te doen.

Al een paar keer eerder was ik berichten tegen gekomen over het maken en gebruik van deze wasmiddelen. Nu heb ik de knoop dan echt doorgehakt en ga het doen, en het lijkt super simpel. Zo simpel dat het haast te mooi lijkt om waar te zijn.

Voor 5 liter wasmiddel heb je nodig: Geschaafde Marseille zeep (80gr),  5 liter water,  optioneel: 40 gr soda en wat geurolie

 

Marseillezeep is een natuurlijk product en bevat geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Je hebt witte, groene en paarse marseillezeep. De witte bestaat uit plantaardige olie, kopra (gedroogde kokosnoot) en palmolie. De groene uit uit olijfolie, kopra en palmolie. Aan de paarse is lavendel toegevoegd. Marseillezeep is 100% biologisch afbreekbaar en zeer geschikt voor de gevoelige huid door de voedende werking van de palmolie.
savon-de-marseille

Soda:
Is een zout dat onder andere gebruikt wordt als toevoeging aan levensmiddelen. Het staat ook bekend onder de naam Natriumcarbonaat en onder het E-nummer E 500. Veel wasmiddelen en soorten zeep bevatten soda. Het wordt gebruikt om vetten te verzepen.

Borax:
Borax is ook een zoutsoort die goed in warm water oplost. Borax kan toegevoegd worden aan wasmiddel om de waskracht te vergroten. Borax (natriumtetraboraat) is giftig voor nieren en lever van de mens en kan de vruchtbaarheid en het ongeboren kind schaden. Het is een neurotoxische stof die kan worden opgenomen via de (beschadigde) huid. Ook kan er overgevoeligheid optreden bij gewoon huidcontact. Reden genoeg voor mij om niet voor borax te kiezen.   Recept voor 2,5 liter wasmiddel voor de witte was en 2,5 liter voor de bonte was.

wassenBreng 5 liter water aan de kook en voeg de marseillezeepvlokken toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost.
Giet de helft van het zeepsop over in een andere pan en voeg hieraan de soda toe. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was. (Let op: niet alle wasmachines kunnen tegen soda, het tast namelijk de aluminiumonderdelen aan).
Giet het wasmiddel over in lege, goed omgespoelde, wasmiddelflessen die je hier speciaal voor bewaard hebt. Laat afkoelen en doe er daarna de dop op. Om sommige site lees ik dat dit 24 uur moet blijven staan. Maar als dit afkoeld wordt het het een grote snotterige massa die lastig in flessen te gieten is. Nu is alles nog vloeibaar dus zodra het is afgekoeld, meteen met een trechtertje in de flessen gieten. De fles in de gootsteen zetten is wel een goede tip.
Je hebt nu vijf liter zelfgemaakt en ongeparfumeerd wasmiddel. Dit wasmiddel is in principe geschikt voor alle was op lage en op hoge temperaturen.  Je hebt ongeveer een wasbolletje per keer nodig. Als je de paarse zeep hebt gebruikt kun je het mengsel  alleen in een bolletje gebruiken, dit is echt te dik om in het doseerbakje te doen. De groene en witte zeep blijven goed vloeibaar.  De zeep ruikt heerlijk neutraal van zichzelf, maar wil je er een luchtje aan toevoegen? Doe dan een paar druppels (etherische) olie in het wasverzachterbakje bij iedere wasbeurt.

Azijn is een prima middel om als wasverzachter te gebruiken. Dus een scheutje in het juiste bakje van je machine doet wonderen.

wasgoed

 

Wordt vervolgd…..

 

 

1 gedachte over “Wasmiddel maken”

Reacties zijn gesloten.

Winkelwagen
De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2486 reviews.
Scroll naar boven