Sint-Maarten viering

 

 

Sint-Maarten.   Het feest of de viering, waar komt het vandaan en waar gaat het over.

Voor mij is het t eerste “Lichtjes feest” Dat houdt in, het eerste feest wat met lichtjes te maken heeft en dus de eerste aanloop naar kerstmis. Het donker in, naar binnen toe….
Maar het is ook een feest van delen. Buiten wordt alles ruw en kaal, binnen zijn de provisie kamers gevuld en branden de lichtjes en kachels.

Sint Maarten gaf zijn halve mantel volgens de legende, waarom niet zijn hele zou je zeggen?   Een mantel was een waardevol bezit daar deed je heel lang mee en Maarten was niet dom, het diende immers ook als deken of beschutting om te kunnen slapen. Je kunt het ook zien als symbool van hulp en ontwikkeling. Als bedelaar kun je een deel ontvangen maar zul je ook een deel zelf moeten ontwikkelen om te kunnen” laten ontstaan”
maw  Een ader kan jou niet geheel omhullen, het gaat niet vanzelf. Zelf zul je er ook aan bij moeten dragen, zelfs een kleine baby zal zijn groeikrachten moeten aanboren om te “overleven”hoe warm en fijn de omhulling ook is.
aan de andere kant moet ook de schenker verstandig zijn, alles geven zodat men zelf bevriest is onverstandig.
Als de schenker zo omhullend zou zijn dat het verstikkend wordt is ook niet de goede manier, geef anderen wel de ruimte om te kunnen ademen en ontwikkelen.

Vroeger was het een onderdeel van de processie, nu voornamelijk een rondegang van kleuters en 1e klassers. Op diverse plekken in Nederland word dit gedaan. Ook in Belgie, Duitsland, Oostenrijk en Noord-Frankrijk wordt
op eigen wijze invulling gegeven aan deze dag. Hier ( in Rotterdam) wordt alleen via de viering bij Vrije Scholen een rondgang gemaakt langs “onze”rijke man of vrouw. De kinderen zingen liedjes en lopen met hun knolletje met een lichtje daarin een rondegang en ontvangen iets van de rijke oogst. Meestal appels en noten.

In een eerder blog is al eens beschreven hoe de traditionele knol gehold en versierd kan worden, onlangs is er ook een alternatieve versie van wol hier verschenen.
Uiteraard worden er ook andere knollen, bieten en forse penen gebruikt maar zijn toch wat lastiger,

knolletjes
De pompoen krijgt steeds meer ruimte maar symboliseert toch iets anders. Natuurlijk is een pompoen makkelijker te bewerken maar eigenlijk was het idee dat het een laatste vrucht van de oogst en dus uit de grond zou zijn, iets uit de grond en en niet erop.
In een ander blog kom ik nog eens terug op de pompoen. Halloween VS Sint-Maarten zullen we maar zeggen.

 

 

sint maarten

 

 

sint maarten lied

 

Natuurlijk zijn er ook leuke producten te koop die met Sint Maarten te maken hebben. Denk aan ansichtkaarten, een Prachtige set van Ostheimer die zal sieren op iedere seizoenstafel of pakketjes om zelf leuke dingen te maken die met de herfst of  Sint-Maarten te maken hebben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Winkelwagen
De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2486 reviews.
Scroll naar boven