Het vrije spel

kleuterklasHoe belangrijk is het vrije spel.

Uit recent onderzoek is gebleken dat kinderen in groep 1 en 2 te weinig tijd krijgen om zonder onderbreking en zonder vooraf gesteld doel te spelen. Van de kinderen wordt verwacht dat ze aangeven  wat ze gaan spelen, met wie en wat ze denken nodig te hebben.
Na afloop wordt ze gevraagd of het plannetje gelukt is.

Toen ik dit las besefte ik als moeder hoe fijn het is dat onze kinderen op een vrije school zitten. Als je ziet hoe dat er aan toe gaat in de kleuterklassen, echt heerlijk.

Er wordt gespeeld met kisten, boomstammen, lappen en planken die een boot, vliegtuig en hut kunnen worden. Daartussen manouvreert een meisje zich met een poppenwagen onderweg naar een theevisite in het blauwe huis. Onderweg bedenkt ze dat ze met haar kind mee wil in het vliegtuig en stroomt in bij de al bouwende kinderen. deze maken een plekje vrij en vliegt mee naar de overkant. Het spel ontwikkeld zich gaandeweg en de rolverdeling wordt zonder plan vastgesteld.

Tijdens het spel wordt er heel veel geleerd, motorische vaardigheden ontwikkeld en ruimtelijk inzicht verkregen.

Voor kinderen biedt het vrije spel ook de mogelijkheid voor het  verwerken van emoties en het oefenen van sociale vaardigheden. In de klassen zitten de kinderen van 4, 5 en 6 jaar bij elkaar en dat is heel erg goed voor de sociale ontwikkeling. Zo leren ze van elkaar en met elkaar. Het is heel fijn als je op weg wordt geholpen door de oudere kleuters met een aantal praktische zaken zoals de rits van je jas, of andersom empathie ontwikkelen voor het jongere kind.

Het is fijn als kinderen thuis dit spel voort kunnen zetten. Nu zijn de gezinnen natuurlijk niet zo groot als in een klas, maar met 1 of 2 vriendjes/ broertjes,zusjes kun je ook in een kleinere setting heel fijn en fantasievol spelen. Het is heerlijk om in huis een hoekje te creëren al vanaf de dreumes leeftijd waar een keukentje, winkel of poppenhoek van gemaakt kan worden. Dat is het fijne van dit basis speelgoed, het is wat jij vandaag wil dat het is. Vandaar dat ik er ook heel blij mee ben om dit in het assortiment te hebben. Dan heb ik het over de Playstand om een veilig hoekje te maken, de speelkisten waar je binnen en buiten alle kanten mee uit kan, de lappen die van een speeltent tot ondergrond een speelveld of een mantel kunnen zijn,de speelknijpers die alles op zn plaats houden en de zandzakken die de lappen niet weg laten glijden of die de vracht in de wagen worden. Kortom, laat maar stromen die fantasie en kom maar op met dat spel.

2 gedachten over “Het vrije spel”

  1. Hallo, wat kost zo n is het een hemeltje? Wat bij vrije scholen vaak “over” de huidige hangt wij zieken zoiets voor op de bso namelijk het wendy

Reacties zijn gesloten.

Winkelwagen
De waardering van www.mijnhemeltje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2486 reviews.
Scroll naar boven